Skimmelsvamp
Undgå et usundt og skadeligt indeklima

Har du opdaget, eller mistænker du skimmelsvamp i din bolig? Bliv her klogere på hvor det oftest optræder, sundhedsmæssige konsekvenser, bekæmpelse og forebyggelse.

Uden fugt, ingen skimmelsvamp

Skimmelsvampe findes naturligt i udeluften, og derfor også i vores indeklima. De bliver dog først et problem hvis de begynder at vokse (skimmelvækst) - hvilket kun sker som et resultat af fugtmæssige problemer.

Skimmelsvamp vil derfor oftest være at finde i badeværelser, kældre, på uisolerede mure og ved vinduer. Uden fugt, ingen skimmelsvamp. Skimmelsvamp er ofte karakteriseret ved at have en muggen lugt.

Du behøver ikke gå i panik, hvis du opdager skimmelsvamp i din bolig – det kan sagtens fjernes, og der er flere måder du fremover kan forebygge det på.
Skimmelsvamp kan gro både synlige men også skjulte steder f.eks. inde i væggen. Har du mistanke om skimmelsvamp, som du ikke kan se med det blotte øje, så kontakt en ekspert. De kan gennem tests afklare hvorvidt der er hold i din mistanke, og vurdere i hvilket omfang.

Typiske steder der kommer skimmelsvamp

Badeværelset
Badeværelset er naturligvis præget af meget fugt, hvorfor det er svært at undgå ikke at blive ramt af skimmelsvamp på et tidspunkt. Det sætter sig ofte i fugerne mellem fliserne.
Hvad kan du gøre? Luft ud, luft ud, luft ud! Både efter badet, men også gerne under hvis muligt. Derudover er det en rigtig god ide at tørre brusekabinen af efter badet.
Kælderen
Kælderen er konstant påvirket af fugt fra jorden, og er derfor et oplagt mål for skimmelsvamp.
Hvad kan du gøre? Luft godt ud, MEN kun når luften udenfor er koldere end kælder luften. Lukker du varmere luft ind kan det skabe kondens, der kan resultere i skimmelsvamp.
Vindueskarme
Isolerer dine vinduer ikke godt nok, kan der dannes kondens på indersiden, som fører til skimmelsvamp - især hvis der heller ikke bliver luftet ud ofte nok.
Hvad kan du gøre? Luft ud. Er vinduerne gamle, kan det dog være de også trænger til at blive skiftet ud.
Loftet
Skimmelsvamp på loftet opstår hvis der ikke er nok ventilation, så fugten ikke kan komme ud. Det kan skyldes bl.a. manglende dampspærre, utæthed(er) i taget eller at loftet er for tæt pakket med opmagasinering.
Hvad kan du gøre? Det kan være svært at konkludere årsagen selv, så få evt. en ekspert til at tjekke dit tag for utætheder og om det er isoleret korrekt med dampspærre.
Vis flere

Hvordan fjerner man skimmelsvamp?

Mindre angreb af skimmelsvamp kan du sagtens fjerne selv – og det er slet ikke svært. Det ramte område afvaskes grundigt med Rodalon, klorin eller et særligt desinfektionsmiddel. Skrub godt, så du er sikker på at få fjernet al skimmelvæksten.

Det er vigtigt, at du følger produkt vejledningen nøje. Og vær opmærksom på at bekæmpelsesmidlerne ikke fjerner eventuelle misfarvninger, der må være opstået pga. skimmelsvampen.

Ved større tilfælde af skimmelsvamp skal du kontakte en specialist, for at være sikker på at få det fjernet ordentligt.
Hvad koster en faskine
Hvad koster en faskine

Hvad er symptomerne på skimmelsvamp?

Skimmelvækst er usundt for alle mennesker, men nogle reagerer kraftigere på det end andre. Især personer med allergi og astma har tendens til at være mere følsomme overfor skimmelsvamp.

Symptomer på skimmelsvamp kan være:
 • Hovedpine
 • Svimmelhed
 • Træthed
 • Koncentrationsbesvær
 • Kvalme
 • Hæshed
 • Hoste
 • Snue
 • Irriterede øjne, næse og luftveje
Nogle kan bo med skimmelsvamp i flere år uden at mærke til det, mens andre føler fysisk ubehag så snart de kommer ind i et rum eller hus med skimmelsvamp. Omkring 1-3 % af danskerne udvikler decideret allergi over for det.

Hvordan kan man forebygge skimmelsvamp?

Der er flere ting du kan gøre for at forebygge fremkomsten af skimmelsvamp.

 • Luft ud efter bad og under madlavning
 • Sørg generelt for regelmæssig udluftning i boligen
 • Tør vasketøj udenfor, hvis du ikke har en tørretumbler
 • Falder temperaturen i et rum til under 18 grader, stiger risikoen for fugt og skimmelsvamp.
 • Minimér risikoen for vandskader eller fugtige områder f.eks. fra utætte vandrør, tagskader el.lign.
 • Undgå kuldebroer dvs. uisolerede områder i husmuren hvor væggen kan være så kold at der opstår kondens fra den varme luft der fugter området. Kuldebroer kan bekæmpes med efterisolering eller tætning.
Hvad koster en faskine

Loftisolering

Lavere varmeregning og bedre indeklima
Læs mere her